otrdiena, 2012. gada 16. oktobris

Debesmannā jeb uzpūtenis

Upeņu uzpūtenis
35g dzērveņu
100g ūdens
25g cukura
15g mannas

Dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida, pārlej ar ūdeni, uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, mannu un uzbriedina. Masu lej bļodā, atdzesē un uzputo, līdz masa gaiša, čaugana un pavairojusies apjomā 2-3 reizes. Tad liek trauciņos, atdzesē un pasniedz ar pienu. Tāpat gatavo jāņogu uzpūteni. *

Jāņogu uzpūtenis
P.S. Es pēc šīs receptes gatavoju arī upeņu, plūmju, ābolu uzpūteņus :), jo svarīgi ir ievērot pareizās proporcijas, ja pieber pa daudz manna, tik labi nesakulsies, ja būs par maz mannā, tad būs pārāk šķidrs. Bet pēc manām domām, labāk šķidrāks, nekā pārāk biezs. Cukuru var pievienot pie kulšanas vēl, ja gribas saldāku. Es parasti to nedarīju, bet mana mamma gan :) Sanāk vienkārši un gardi! :) 
Apjomu es parasti reizinu ar 10 vai 12 :) 


-----------------------------------------------------
* Garšīgi un veselīgi ēdieni. Pasopa A., Pētersone M., "Liesma", Rīgā 1966, 223. lpp.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru